Semiologia sarcinii – 15 credite EMC

Cursul se adreseaza tuturor tipurilor de asistentilor medicali, in special celor de obstetrica-ginecologie si este recunoscut si acreditat cu 15 credite EMC.

847 Cursanţi înscrişi

SARCINA este starea fiziologica, particulară şi specială în care se găseste femeia din momentul concepţiei si până la expulzia produsului de concepţie şi anexelor sale.

Scopul cunoaşterii simptomatologiei sarcinii (semiologiei obstetricale) este de a orienta examinatorul către determinarea unor indicii, semnele şi simptomele de sarcină, diagnosticul medical de sarcină, o anumită patologie obstetricală/ medicală.

Simptomatologia bazată pe manifestări subiective, simptome, are valoare anamnestică, este completată de examenul clinic general obiectiv (semnele ca şi manifestări obiective decelate de către examinator prin propriile simţuri), este subliniată de examenul obstetrical efectuat de către medicul specialist OG, este certificată de examenele paraclinice (examene de laborator si investigaţii).

Determinarea indiciilor de sarcină ca şi obiectiv îndeplinit se face în cadrul examinării pacientei/femeii gravide/parturientei şi este în esenţă demersul diagnostic în care este nevoie de informaţie detaliată şi de sinteză în acelaşi timp, de rigoare şi claritate, un rol decisiv revenindu-i şi intuiţiei antrenate.

Sarcina este la termen în preajma D.P.N., durata sarcinii la specia umană fiind de 40-41saptămani, (9 luni solare calendaristice) sau 270-280 zile. Sarcina urmata de o naştere înainte de 37 săptămâni este prematură. Sarcina este postmatură sau depasită cronologic dacă naşterea se produce după 294 zile/42 săptămâni.

În funcţie de vârsta sarcinii semnele clinice de sarcină variază ţinând cont că sarcina se împarte în 3 trimestre. Totalitatea manifestărilor ce se regăsesc în

evoluţia sarcinii poartă denumirea de modificari generale şi locale ale organismului matern in timpul sarcinii.

Uterul suferă modificări importante în cursul sarcinii atât în ceea ce priveşte morfologia, structura, rapoartele cât şi proprietăţile fiziologice.  Colul uterin, contrar corpului se modifică puţin în cursul sarcinii atât în ceea ce priveşte forma cât şi volumul, dar suferă modificări majore în substanţa fundamentală şi vascularizaţia lui; în cursul sarcinii apare o hipertrofie moderată şi o imbibiţie seroasă datorită căreia la palpare se simte moale, ramolit. Orificiile colului rămân închise până la începutul travaliului la nulipare. La multipare orificiul extern este adesea deschis, iar cel intern poate fi permeabil la index.

Diagnosticul clinic de sarcină bazat pe semnele şi simptomele specifice celor 3 trimestre de sarcină, componentele fiind: anamneza, examenul clinic general obiectiv pe aparate şi sisteme, examenul clinic obstetrical, alaturi de examenul paraclinic. Examenul clinic obstetrical cuprinde în mod obligatoriu examenul cu valvele, tuşeul vaginal, inspecţia, palparea şi auscultaţia. O importanţă deosebită în sarcina de trimestru III o are aprecierea bazinului osos şi moale de către examinator sau cel ce urmează a asista viitoarea naştere, acesta cunoscând în special pelvimetria internă a bazinului obstetrical dar şi parametrii privind anatomia fătului la termen.

Cuprins Curs

Semiologia sarcinii 00:45:00
Testare Semiologia sarcinii 00:10:00
Indisponibil
  • Indisponibil
  • 240 ore
  • Insigna cursului
  • Certificat de absolvire

Cautare Avansata Cursuri