Rolul apiterapiei in viata de zi cu zi – 15 credite EMC

Cursul se adreseaza asistentilor medicali de farmacie si este recunoscut si acreditat cu 15 credite EMC.

1349 Cursanţi înscrişi

Apiterapia este arta şi stiinţa prevenirii şi tratării bolilor, vindecării holistice şi recuperării din diferite stări de boală a fiinţelor vii folosind produsele albinelor (mierea,propolisul,veninul).

Apiterapia este o ştiinţă întemeiată pe baze ştiintifice clare; terapeutul cunoaşte bine cum trebuie tratat un pacient; este nevoie de un diagnostic corect, trebuie să cunoşti exact care sunt cele mai bune metode pentru administrarea medicamentelor şi de asemenea trebuie să cunoşti foarte bine dozarea acestora.

Apiterapia este şi o artă întrucât pentru a o aplica corect, trebuie să fii un adevărat artist: trebuie să rezonezi  în fiinţa ta cu frumuseţile Naturii şi apoi să revelezi semenilor tăi aceste minunăţii, trebuie să utilizezi cu măiestrie produsele apicole.

Produsele stupului au o serie de proprietăţi farmacologice şi exercită asupra organismelor vii o serie de efecte şi acţiuni la nivelul funcţiilor diferitelor organe şi aparate.

Apicultura este ştiinţa care se ocupă cu creşterea şi îngrijirea raţională a albinelor, în scopul utilizării produselor apicole, cât și a creşterii producției de semințe la plantele agricole în urma polenizării.Deci pe de-o parte albinele furnizează omului produse apicole, iar prin polenizarea încrucișată a plantelor asigură creşterea producției agricole.

Se pare că primii oameni au recoltat mierea de albine din cuiburile construite în copaci. Recoltarea de miere din cuiburi de albine sălbatice se efectuează şi în prezent, în zonele unde nu s-a dezvoltat apicultura. Erau căutate cuiburile de albine melifere (Apis) și speciile mari de albine care nu înțeapă (Meliponinae).

Odată cu dezvoltarea biologiei în sec. XVII-XVIII, s-au înregistrat progrese şi în domeniul apiculturii, mai ales între anii 1568 și 1792. În 1800 se cunoșteau deja notiunile fundamentale despre comportamenul, anatomia și fiziologia albinei europene, Apis mellifera. Substanțele produse de albine erau diferențiate de cele colectate de ele: mierea, puietul și ceara erau produse în stup; nectarul, polenul și propolisul erau create de plante și colectate de la ele de albine. Noile descoperiri erau teoretice, iar dezvoltarea majoră în apicultura practică a început prin anul 1850 în America de Nord.

Albina este o insectă din familia apidelor, cu aparatul bucal specializat pentru supt și lins, cu picioarele posterioare capabile să strângă polenului, cu abdomenul prevăzut cu un ac veninos, și care trăiește în familii, producând miere și ceară.

Albina meliferă vestică (europeană) (Apis mellifera) este o specie din familia Apidae. Apis mellifera este denumirea latină, apis însemnând “albină”, mel “miere” şi ferre “a purta” – numele ştiinţific însemnând “albina care poartă miere”. Denumirea nu este corectă, întrucât albinele poartă nectar şi polen şi produc miere.

Apis mellifera carpatica este albina românească, o subspecie a albinei melifere europene (Apis mellifera).

Stupul este un adăpost natural sau construit de om pentru albine, în care acestea trăiesc în roiuri şi crează fagurii în care depun mierea.

Stupina este locul unde se cresc albinele; aici se află stupii și celelalte anexe; se mai numeşte albinărie, prisacă sau stupărie.

Principalele produse apicole sunt: mierea de albine, polenul apicol, ceara de albine, pastura, propolisul, lăptişorul de matcă, apilarnilul şi veninul de albine.

Cuprins Curs

Rolul apiterapiei in viata de zi cu zi 00:45:00
Testare Rolul apiterapiei in viata de zi cu zi 00:10:00
Indisponibil
  • Indisponibil
  • 240 ore
  • Insigna cursului
  • Certificat de absolvire

Cautare Avansata Cursuri