Trebuie să fii logat pentru a accesa acest curs  →   Autentificare | INREGISTRARE

Patologia tumoarala maligna a sanului – 15 credite EMC

Cursul se adreseaza asistentilor medicali de obstetrica-ginecologie si moaselor si este recunoscut si acreditat cu 15 credite EMC.

624 Cursanţi înscrişi

PATOLOGIA tumorală malignă a sânului face referire la cancerul  de sân, afectiune în care celulele maligne (canceroase) se dezvoltă  la  nivelul  țesutului  sânului. Celulele normale interacţionează între ele într-o manieră armonioasă.
Atunci când acestea încep să se dividă într-un mod haotic, devin periculoase pentru organism. Dacă mecanismele de apărare ale organismului nu sunt capabile să distrugă aceste celule anormale, numărul lor continuă să crească, formând o tumoră. Nu toate tumorile sunt însă canceroase. Există tumori benigne (necanceroase) şi maligne (canceroase). Diferenţierea între cele două tipuri de tumori se face prin examinarea microscopică a unei mici probe de ţesut recoltată de la nivelul zonei afectate (biopsie). Din punct de vedere topografic, sânii, glandele mamare , sau mamelele sunt situate pretoracic de o parte și de alta a liniei mediene  vertical intre a treia și a șaptea coastă, orizontal între marginea sternului și pliul anterior al axilei. O simetrie perfectă a celor două glande se întalneşte numai în 30 % din cazuri. Din punct de vedere structural sânul este compus din lobi, ducte (canale înguste care leagă lobii de mamelon), ţesut adipos, limfatic şi conjunctiv (de legătură).

Simptomele cancerului mamar : modificări ale dimensiunii, formei sau aspectului sânilor (creşterea unui sân comparativ cu celălalt, încreţituri, ondulaţii, retracţii cutanate), precum şi a lejerităţii de mişcare a unui sân în comparaţie cu celalalt san; mărirea nodulilor limfatici de la periferia sânului sau axilă, precum şi apariţia de noduli noi la aceste nivele, care persistă după menstruaţie; dureri asociate nodulilor, care persistă şi incomodează stilul de viaţă sau somnul pacientei; durere unilaterală ce persistă la nivelul sânului la femeile care au trecut de menopauză; abces sau inflamaţie a sânului (tradusă prin roşeaţă şi durere) ce rezistă la o primă serie de antibiotic; chist recidivant (tumoră benignă de forma unei pungi închise, de obicei cu un conţinut lichid sau semilichid); modificări ale mamelonului – frecvente la femeile peste 50 de ani -retracţia sau distorsiunea mamelonului, excrescenţă sau îngroşare, iritaţie extinsă şi pe zonele înconjurătoare, eczeme ale mamelonului (însoţite de mâncărimi intense); la femeile sub 50 de ani se întâlneşte supuraţia cu sânge (formarea şi eliminarea de puroi sangvinolent) ; transpiraţie abundentă la nivelul axilei; vascularizaţia pronunţată la nivelul sânului ; orice este palpabil sau vizibil doar la un sân.

Stabilirea diagnosticului se bazează pe:

examinarea clinică a sânului si ariilor ganglionare, istoric personal si familial, examen clinic general

investigaţii imagistice

mamografie, ecografie, eventual RMN mamară

confirmare anatomopatologică

punctie-biopsie sau biopsie excizională

Stadializarea are loc după anumite norme şi foloseşte trei noţiuni cheie, care servesc drept criterii decisive, ce se bazează pe sistemul TNM și se stabilește pe baza unui bilanț preterapeutic care trebuie să precizeze extinderea anatomică:

T simbolizează tumoră primară, N simbolizează ganglioni limfatici, adenopatia regională, M simbolizează metastază.

Tratamentul cancerului de sân: există 4 mari componente ale tratamentului

chirurgia,

radioterapia,

chimioterapia şi

hormonoterapia.

Tratarea ulterioară a tumorii presupune:

  • Recunoaşterea din timp a unei recidive (reapariţii) a tumorii;
  • Depistarea şi tratarea bolilor secundare;
  • Rezolvarea problemelor de ordin fizic, psihic şi social ale pacientelor.

Cuprins Curs

Patologia tumorala maligna a sanului 00:45:00
Testare Patologia tumorala maligna a sanului 00:10:00
Indisponibil
  • Indisponibil
  • 240 ore
  • Insigna cursului
  • Certificat de absolvire

Cautare Avansata Cursuri