Carcinomul hepatocelular – optiuni terapeutice – 15 credite EMC

Cursul se adreseaza tuturor tipurilor de asistentilor medicali si este recunoscut si acreditat cu 15 credite EMC.

461 Cursanţi înscrişi

Carcinomul hepatocelular este o afectiune cu mortalitate ridicata, speranta de viata a pacientilor nedepasind 20 de luni de la momentul diagnosticarii.

ETIOLOGIE. Carcinomul hepatocelular apare in 70-75% din cazuri pe un teren predispozant.Dintre cauze, cele mai importante sunt: a) ciroza-aproximativ 80% dintre pacientii diagnosticati cu carcinom hepatocelular au si ciroza; b) hepatita virala,,B”; c) hepatita virala ,,C”;d) consumul de alcool;e) hemocromatoza;f) aflatoxinele; g) alte substante chimice.Mai rar, carcinomul hepatocelular a fost asociat cu: ciroza biliara primara; colangita primara sclerozanta; contraceptivele orale; porfiria cutanata; administrarea anumitor substante de contrast folosite in radioimagistica; obezitatea si diabetul zaharat; steatoza hepatica; consumul cronic de steroizi anabolizanti.

SIMPTOMATOLOGIE: durere si sensibilitate la palpare in cadranul abdominal drept; icter cutaneomucos; prurit generalizat; edeme gambiere; ascita; modificarea circumferintei abdominale; casexie;HDS ( din varice esofagiene);hepatomegalie si splenomegalie.

DIAGNOSTIC. Se pune pe baza urmatoarelor investigatii:a) determinarea concentratiei de alfa-fetoproteina; determinari ale timpului de protrombina, a albuminei si enzimelor hepatice; b) investigatii imagistice: 1.echografie abdominala;2. echografie Doppler;3. scintigrafie hepatica;4. CT; 5. RMN;6. punctie biopsica.

DIAGNOSTICUL DIFERENTIAL se face cu : adenomul hepatocelular, colangiocarcinomul, hiperplazia fibronodulara, limfoamele maligne non-Hodgkin,histiocitoza maligna medulara, chist hidatic hepatic.

HISTOLOGIE. Carcinomul hepatocelular este alcatuit din cordoane sau lame de celule vag asemanatoare parenchimului hepatic. Tumora afecteaza de obicei si vasele sanguine( vena porta si hepatica).

 

TRATAMENT.

 1. TRATAMENT CURATIV:
 2. TRATAMENT CHIRURGICAL –HEPATECTOMIE PARTIALA SAU EXTINSA.

1.)SEGMENTECTOMIA-cea mai eficienta metoda terapeutica;

2.)HEMIHEPATECTOMIA EXTINSA- pentru tumorile mari.

Pentru cresterea ratei de rezecabilitate se incearca metode de Downstaging: chimioterapie noeadjuvanta, ligatura/embolizarea selectiva a arterei hepatice sau venei porte, ablatie locala IN SITU.

 1. TRANSPLANT HEPATIC.Este o procedura curativa pentru cancer si potential curativa pentru afectiunea hepatica de baza.Pacientii care indeplinesc criteriile MILAN pot beneficia de transplant ortotopic si cu rate de supravietuire excelente.Pentru pacientii aflati pe lista de transplant trebuie luate in considerare metodele Bridge-to-transplant- cum este ablatia prin radiofrecventa sau chemoembolizarea –care prelungesc durata de timp in care pacientul poate astepta.
 2.  TEHNICILE ABLATIVE DE DISTRUCTIE LOCALA A CARCINOMULUI HEPATOCELULAR.

1.Tehnici chimice – ( alcool, acid acetic);

 1. Tehnici fizice –( hipertermie, laser, crioterapie, radiofrecventa, coagulare cu microunde, radioterapie intraoperatorie, radioterapie interstitiala).
 2. II) TRATAMENT ADJUVANT SI NEOADJUVANT.

a).1. Chemoembolizarea hepatica-tratament intraarterial cu substante citostatice si material embolic, dupa cateterizarea selectiva a ramurilor segmentare care iriga tumora.

 1. Chemoembolizarea cu microsfere absorbante- se face intr-o suspensie de chimioterapice.
 2. b) Chimioterapia sistemica- este indicata pacientilor cu cancer avansat care nu sunt candidati pentru rezectie chirurgicala, transplant hepatic sau ablatie tumorala.

III) TRATAMENT PALIATIV:a) chimioterapie; b) embolizarea arterei hepatice; c) chemoimunoterapia; d) radioterapia externa; e) hormonoterapia; f) terapii genice; g) tratament simptomatic.

Cuprins Curs

Carcinomul hepatocelular – optiuni terapeutice 00:45:00
Testare Carcinomul hepatocelular – optiuni terapeutice 00:10:00
Indisponibil
 • Indisponibil
 • 240 ore
 • Insigna cursului
 • Certificat de absolvire

Cautare Avansata Cursuri