Bolile autoimune – poliartrita reumatoida – 15 credite EMC

Cursul se adreseaza tuturor tipurilor de asistentilor medicali si este recunoscut si acreditat cu 15 credite EMC.

558 Cursanţi înscrişi

BOLILE AUTOIMUNE- sunt un grup de afectiuni dobandite, in care se pare ca si factorul genetic are un rol..Acestea au in comun modificari imunologice si inflamatorii generalizate ale tesutului conjunctiv.

Afectiunile autoimmune au in comun anumite trasaturi clinice si din aceasta cauza diferentierea lor este adeseori dificila.

Unele dintre modificarile de laborator care apar in cadrul acestui grup de afectiuni pot aparea si la indivizi asimptomatici.

POLIARTRITA REUMATOIDA—este o boala inflamatorie cronica de cauza necunoscuta, care afecteaza in principal sinovialele mai multor articulatii.

Modificarile articulare anatomopatologice includ sinovita cronica, cu formarea panusului articular. Panusul erodeaza cartilajul, osul, ligamentele si tendoanele.In faza acuta, exsudatul si alte manifestari inflamatorii sunt frecvente. In fazele tardive, organizarea elementelor inflamatorii poate duce la anchiloza fibroasa; anchiloza osoasa adevarata este rara.

 

ELEMENTE DE DIAGNOSTIC.

A.SIMPTOMATOLOGIE-Debutul articular al inflamatiei este de obicei insidios, cu simptome prodromale de stare generala alterata, scadere ponderala si vagi dureri periarticulare sau redoare.Cel mai frecvent implicate sunt articulatiile interfalangiene proximale ale degetelor de la maini si metacarpofalangiene, ca si articulatiile pumnilor, genunchii, gleznele si ale degetelor de la picioare

B.INVESTIGATII DE LABORATOR-Sunt prezente anomalii ale proteinelor serice.Factorul reumatoid este prezent in serul a mai mult de 75% dintre pacienti.VSH-ul si gamaglobulinele( IgM si IgG) sunt in mod caracteristic crescute.

C.TRATAMENT:

1.Masuri generale:factorii educationali; tratamente fizicale si ocupationale;repausul general;repausul articular;exercitiile fizice; dispozitivele auxiliare;ortezele.

2.Medicamente antiinflamatorii nesteroidiene-indicatii, contraindicatii, reactii adverse.(Ibuprofen,Fenoprofen, Aspirina, Naproxen,Sulindac, Piroxicam, Diclofenac, etc).

3.Medicamente auxiliare: Metotrexatul, Antimalaricele( Sulfatul de Hidroxiclorochina), Sarurile de aur, Corticosteroizii, Sulfasalazina, Azatioprina, Penicilamina etc.

Cuprins Curs

Bolile autoimune – poliartrita reumatoida 00:45:00
Testare Bolile autoimune – poliartrita reumatoida 00:10:00
Indisponibil
  • Indisponibil
  • 240 ore
  • Insigna cursului
  • Certificat de absolvire

Cautare Avansata Cursuri