Abordarea pacientului cu anemie – 15 credite EMC

Cursul se adreseaza tuturor tipurilor de asistentilor medicali si este recunoscut si acreditat cu 15 credite EMC.

1393 Cursanţi înscrişi

Anemiile reprezinta o categorie de boli care au fost si sunt subapreciate de medici si de pacienti deopotriva. Numai ca, anemiile nu sunt asa cum multi pot crede  doar semnul unei carente de vitamine care se poate remedia cu o cura de fructe si legume.

Anemia este un sindrom frecvent in patologia generala, care se caracterizeaza prin scaderea hemoglobinei sub valoarea normala in functie de varsta si sex, insotita sau nu de scaderea hematocritului si a numarului de eritrocite. Anemiile sunt boli ale sangelui in care problemele sunt legate de globulele rosii, numarul acestora, forma lor cat si indeplinirea functiei intrinseci.

Deoarece eritrocitele sunt o populatie de celule specializate pentru transportul gazelor ( oxigenului si dioxidului de carbon), scaderea lor duce la scaderea capacitatii de transport a oxigenului catre tesuturi si organe, ceea ce contribuie la simptomele subiective si obiective ce decurg de la aceasta.

Cu toate ca in anemie concentratia oxigenului in sange este intr-o continua scadere, organismul nu reduce consumul de oxigen. In aceasta situatie sunt stimulate mecanismele de compensare: cresterea frecventei cardiace, cresterea vitezei de circulatie a oxigenului la nivel tisular, imbunatatirea utilizarii tisulare a sangelui, ce duc ulterior la aparitia simptomelor caracteristice anemiei la pacient.

Cauzele anemiei sunt multiple, iar de multe ori boala este insotita de alte boli mai grave. Anemiile au cauze si mecanisme diverse, chiar daca simptomatologia este asemanatoare.

Anemia nu trebuie asociata intotdeauna cu lipsa de fier si administrarea unor medicamente ce contin fier, nu este de fiecare data cea mai buna solutie de tratament.

Cauzele unei anemii sunt complexe, iar determinarea acestora in vederea stabilirii unei cai de vindecare corecte este dificila si laborioasa.

Cuprins Curs

Abordarea pacientului cu anemie 00:45:00
Testare Abordarea pacientului cu anemie 00:10:00
Indisponibil
  • Indisponibil
  • 240 ore
  • Insigna cursului
  • Certificat de absolvire

Cautare Avansata Cursuri