Abordarea pacientilor cu afectiuni ale pancreasului – 15 credite EMC

Cursul se adreseaza tuturor tipurilor de asistentilor medicali si este recunoscut si acreditat cu 15 credite EMC.

536 Cursanţi înscrişi

Pancreasul este un organ glandular situat retroperitoneal ce este alcatuit din cap, corp si coada. Din punct de vedere histologic, acest organ este alcatuit din pancreasul endocrin ce secreta glucagonul si insulina, cu rol in reglarea glicemiei si pancreasul exocrin ce secreta fermentii digestivi ce au rol de a continua transformarea alimentelor ingerate in substante nutritive pentru organism, astfel participand activ la digestie.

Deoarece, pancresul este o glanda indispensabila vietii,bolile acestuia sunt intotdeuna severe. Daca punem la socoteala deficitul secretiei de insulina, atunci ne dam seama de raspandirea considerabila a bolilor de pancreas.

Pentru a depista afectiunile pancreatice, se recomanda mai intai teste sanguine, in special dozarea enzimelor pancreatice in sange si pentru completarea examenelor clinice se apeleaza la examinari radiologice, in prima faza ecografia, apoi computer tomografia, rezonanta magnetica nucleara si in cazurile speciale ecografia endoscopica.

Principalele afectiuni ale pancreasului sunt pancreatitele si cancerul. Pancreatita acuta este cea mai usora forma a afectiunii, fiind determinata de migrarea calculilor biliari in canalul pancreatic, de consumul excesiv de alcool sau de traumatismele abdominale. Pancreatita cronica apare rareori, iar cazul cel mai intalnit este acoolismul, care determina calcifierea si fibrozarea tesutului pancreatic.

Aceasta afectiune poate duce la aparitia unor chisturi, a peritonitei, a ascitei si, uneori, chiar inflamarea zonei centrale a toracelui. De asemenea, pancreatita cronica netratata poate duce la instalarea cancerului.

Pancreasul este un ceas intern, iar orice disfunctie a acestui ceas poate determina aparitia diabetului zaharat sau alte afectiuni mai grave ale pancreasului.

Alimentele procesate, pe langa faptul ca nu ofera organismului substantele nutritive necesare si favorizeaza obezitatea, duce la suprasolicitarea pancreasului, acesta fiind nevoit in aceasta situatie, sa sporeasca nivelul de enzime eliberate in tubul digestiv. In timp, eforturile prelungite ale pancreasului duc la deteriorarea acestuia.

Eliberarea in circulatia generala a enzimelor pancreatice si a celorlalte substante aparute in zona lezata, va determina suferinta mai multor organe, aparand perturbari in functionarea acestora. Astfel, apare insuficienta multipla de organe si afectarea tuturor organelor si sistemelor ( respirator, cardio-circulator, renal, digestiv, nervos etc.) cu consecinta dramatica asupra vietii pacientului.

Cuprins Curs

Abordarea pacientilor cu afectiuni ale pancreasului 00:45:00
Testare Abordarea pacientilor cu afectiuni ale pancreasului 00:10:00
Indisponibil
  • Indisponibil
  • 240 ore
  • Insigna cursului
  • Certificat de absolvire

Cautare Avansata Cursuri